Sponsor

 

Vogelartikelenwebshop.nl

De Webshop met vogelartikelen die er voor
zorgt dat uw hobby betaalbaar blijft nu en in de toekomst.

De broedkooien

PDFAfdrukkenE-mailadres

De broedkooien zijn een hoofdstuk apart. U kunt de kooien losmaken maar ook als een soort batterij aan elkaar. Losse broedkooien kunnen, als ze tenminste allemaal even groot zijn, gewoon op elkaar worden gestapeld. U krijgt dan hetzelfde effect als bij de zogenaamde broedbatterijen die uit één stuk gemaakt zijn. Losse kooien zijn gemakkelijker te reinigen en hebben bovendien het voordeel dat ze gemakkelijk ergens op te bergen zijn als u ze niet nodig heeft. Een nadeel is dat men wat meer materiaal nodig heeft. Indien je de kooien stapelt zorg er dan voor dat er ruimte ontstaat tussen de kooi eronder. Zo voorkom je dat er zich ongedierte tussen kan ophouden

Een goede kooimaat is 80 cm lang, 50cm hoog en 40 cm diep. Groter mag natuurlijk gerust, veel kleiner liever niet. Als materiaal is 8 mm multiplex zeer geschikt. Voor de achterzijde kan hardboard worden gebruikt. (Hardboard aan 2 zijde bevochtigen en dan bevestigen, zo voorkom je dat het gaat “buiken” of triplex gebruiken.) Denk er vooral om dat de zitstok stevig bevestigd is en dat ze op een zodanige hoogtegeplaatst wordt, dat de man bij het treden niet gehinderd wordt door het plafond van de kooi. Zorg voor flinke, niet te dunne stokken. Wiebelende en als schommels opgehangen zitstokken zijn niet geschikt en horen in een broedkooi niet thuis.

Fig. 5 toont een afbeelding van een broedkooi. Rechts boven in het voorfront is een opening gelaten waarin het broedblok past. . Indien men zelf de broedkooien maakt eerst de voorfronten kopen en de maat van de  broedkooi en nestkasten hier aan aanpassen. Denk er aan dat er ook ruimte moet zijn voor de lade. Het is ook mogelijk om de nestkasten aan de zijkant of aan het voorfront te hangen.

 

Het broedblok moet niet te klein zijn. Persoonlijk gebruik ik zelfgemaakte kasten met een binnenwerkse bodemoppervlakte van 15 x 20 cm. De hoogte binnen in het blok is 13 cm. Een bodemdikte van 1cm is voldoende indien men binnen kweekt, kweekt men buiten is een dikkere bodemdikte van 3 cm nodig, dit om een mogelijke afkoeling van de eieren gedurende koude periodes tegen te gaan. Het vlieggat maken we rechts- of linksboven, doch zodanig dat het niet juist boven de bodem zit: bij het plotseling binnengaan in de nestkast zou de pop de eieren kunnen beschadigen. De doorsnede van het vlieggat moet ca 4 cm bedragen. Aan de binnenzijde onder het vlieggat kunnen we nog een opstapje maken. Er mag geen holle ruimte onder het opstapje ontstaan, hier kan zich ongedierte ophouden. Verder boren we voor ventilatie nog enkele gaten van een halve cm doorsnede in de zijwanden of het deksel (fig. 6).Gebruik voor de vervaardiging van de broedblokken geen geschaafd vurenhout. Vurenhout trekt gauw krom. 10 mm. Multilex is zeer geschikt. Hechthout is niet geschikt omdat het geen vocht opneemt en daarom een nadelige invloed uitoefent op de vochtigheidsgraad in het blok. Ook spaanplaat moet worden afgeraden omdat het teveel schuilplaats aan de bloedluis biedt.Om dezelfde reden verdient het aanbeveling alle onderdelen van broedkooi en broedblok te lijmen. De naden dienen met een acrylaat kit te worden afgekit. Op die manier geeft u de luis weinig kans.

Het interieur van het nachtverblijf en de broedkooien moeten worden gewit. Hiervoor nemen we een veegvaste witkalk, die in een winkel voor dierenbenodigdheden verkrijgbaar is.

Werk ook de buitenzijde netjes af. Indien de ruimte het toelaat, plant dan wat kunstgroen om het nestkastje waardoor de vogels zich "veiliger" voelen.