Sponsor

 

Vogelartikelenwebshop.nl

De Webshop met vogelartikelen die er voor
zorgt dat uw hobby betaalbaar blijft nu en in de toekomst.

Broedcyclus

PDFAfdrukkenE-mailadres

Deze broedcyclus geeft van dag tot dag aan wat je kan verwachten en waar je op kan/moet letten. We gaan uit van een legsel van 6 eieren.

 

Dag Wat kun je verwachten? Wat moet/kan ik doen?
1 Het stel zit in de broedkooi en de pop heeft het 1ste ei in de vroege morgen gelegd.  
2 2de ei Kijk voorzichtig
3 3de ei  
4 4de ei  
5 5de ei De pop zit vaak al stevig op het nest; het echte broeden is begonnen! Kijk weer voorzichtig
6 6de ei idem
  Als er geen eieren meer worden gelegd na het zesde ei (kan natuurlijk ook na het vierde of vijfde ei) dan tel je vanaf dag 5 er 15 dagen bij (het één na laatste ei); je weet op voorhand wanneer de jongen uitkomen. In dit geval dus op dag 20 (soms worden jongen over een periode van 2 dagen geboren) Kijken of er nog eieren worden bijgelegd. Vanaf nu geef je de vogels tijdens het broeden geen eivoer en insectenvoer meer.
12   Kijk voorzichtig of de eieren bevrucht zijn. Je kunt dat doen door ze voorzichtig tegen het licht te houden; je ziet de rood/oranje embryo zitten.
15   Proberen niet te kijken! Controleer de vochtigheid in de kooi; 60% is minimaal vereist om de eieren in goede conditie te houden.
16   Controleer nog 1x of de eieren zijn bevrucht. Zoniet: gooi de eireen weg en de goulds beginnen na ca.5 dagen weer opnieuw. Laat onbevruchte eieren wel liggen bij de bevruchte!
17 t/m 19 Als het goed is, zit de pop op het nest en wel zo stevig dat je ze bij controle van het nest moet tillen. De man voert de pop in het nest en nog maar zelden zijn ze samen buiten. Vochtigheid te laag? Spuit met een nevelplantenspuit in de kooi. En blijf dat dagelijks doen indien vochtigheid te laag is.
20 Meestal in de vroege morgen wordt het eerste jong geboren. Het jong krijgt nog geen eten en leeft van de ei-inhoud. De ouders eten het ei op. Deze dag worden ook de andere geboren. (en anders op dag 21) Kijk heel voorzichtig; als de pop er niet af wil, probeer het dan later op de dag nog een keer. Forceer niets! Geen eivoer geven
21 Er worden mogelijk nog jongen geboren Heel voorzichtig controleren; nog geen eivoer geven!
22   Vanaf nu dagelijks eivoer met insectenvoer geven. Laat de overgebleven eieren liggen.
23 De jongen worden vanaf nu gevoed met het eiwitrijke eivoer en de zachte zaden uit het tropenmengsel. Controle.
24   Haal de eieren die niet uitkwamen uit het nest.
25 t/m 27   Regelmatig, maar niet meer dan 1x daags, controle.
28 Dit wordt een bijzondere dag. De jongen zijn inmiddels zo groot dat ze geringd moeten worden. Als je ze wil ringen: ring de jongen met een 2.7 mm ring. Met 2.5. heb je te weinig speling. Eerst altijd de drie voorteentjes en dan pas de achterteen! Pootje al te groot? Maak het pootje met wat slaolie glad. Vergeet niet de ringnummers te noteren.
29 t/m 44   Controleer regelmatig of ‘alles’ nog leeft. Met name de dag na het ringen: hebben de jongen hun ring nog om?
45 Als het goed is vliegen de jongen,onder normale omstandigheden, uit. 25 dagen na de geboorte. Bij grote warmte iets eerder maar zelden later.  
47   Verwijder de nestkast als alle jongen 2 dagen uitgevlogen zijn. De ouders zouden anders weer opnieuw beginnen en de jongen onvoldoende voeren.
60 We zijn nu 60 dagen onderweg en het "moment suprême" is aangebroken!! Vang de jongen uit en geef ze een plastic kleurringetje. Geen stalen ringetje gebruiken! De ringetjes laten in één oogopslag zien waar de jongen vandaan komen. Plaats de jongen bij voorkeur in een lange vlucht met wat oudere mannen erbij. De oudere mannen geven de jonge mannetjes zangles en leren ze hoe een popje te ‘versieren’. Dit is een heel belangrijk proces voor eventuele nakomelingen.
61   Plaats het nestkastje terug, maar niet eerder dan het goed schoongemaakt te hebben en er wat tabaksbladeren of kamille in te leggen. Gegarandeerd geen bloedluis in je nestkastje!
  Vanaf nu begint de hele cyclus weer van voren af aan!